Óvodánkban történt

Tekintse meg, múltunkban történt eseményeinket.

"Most van itt a must ideje..."

,

Bárányka csoport

Beköszöntött az ősz, itt a szüret ideje, amely minden évben vidámságot hoz a Munkácsy utcai óvodánkban. Talán nevezhetjük az évkezdés fénypontjának a szőlőszemekből préselt must készítést. 

 A szülők segítségével összegyűjtött szőlőt megmostuk, majd Lili néni gyors bemutatója után az udvaron hozzá is láttunk a munkához. A bogyókat a fürtről tálakba szemeztük, majd következett a "taposás", pontosabban a tenyerelés. Regeteg szőlő várakozott a kosarakban, így munka közben volt alkalmunk beszélgetni a must készítésről, a szőlő tulajdonságairól, kóstolót tartottunk, számláltunk, összehasonlítottunk, megfigyeléseket végeztünk. A szőlőzúzás után a sutuba kerültek a szemek, kezdődhetett a préselés.  A gyerekek megtapasztalhatták a könnyű és nehéz munkát egyaránt. Az elkészült mustot üvegekbe, kancsókba töltöttük, és az ebéd majd az uzsonna mellé is fogyasztottunk belőle. Az idei must nagyon ízlett a gyerkekenek, megállapított, hogy annyira ügyesek voltunk, hogy jövőre borospincét is nyithatunk.

A nap során rengeteg lehetőség adódott a gyermekek képességeinek, készségeinek fejlesztésére, azonban legkiemelkedőbb a tevékenység közösségfejlesztő formáló hatása.  Hihetetlen milyen ügyesen tudtak csapatban, egymással egymásért dolgozni kicsik nagyok egyaránt. Természetesen nem csak a gyerekek, de a Dajka és Óvó nénik is nagyon élvezték ezt a délelőttöt. Már ebédnél azon törtük a fejünket, hogyan lehetne még varázslatosabbá tenni a következő "szüretet" a gyermekek számára.

 

"Bárhogyan is lesz jövőre,
Nem tudhatjuk azt előre.
De a szőlővel együtt újjá születünk,
Talán lesz még egyszer egy jobb szüretünk."

 

A galériában megtalálhatják a nap folyamán készült fotókat. 

Neveld a gyermeket

a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól!

Jelentkezz hozzánk