Rózsakertben a Csillagok

Június 18-án a Boldogasszony Rózsakertbe sétáltak el a Csillag csoportos gyerekek kísérőikkel. Körbejárták a sok színben és illatban pompázó kertet. Visszafelé úton a főtéren kiállított képeket tekintették meg és felfrissültek a párakapu alatt.


Galéria

Kreszparkban a Csillagok

A Csillag csoportos gyerekek ellátogattak egy közeli parkba, amit az általuk vitt és felállított kresztáblákkal tettek életszerűvé. Az otthonról is behozott járművekkel egy mini kreszparkban próbálhatták ki a városi közlekedést. Nagyon ügyesen betartották a táblák által kijelölt szabályokat, melyekkel már előtte az óvodában ismerkedtek.


Galéria

Új „kacsalábon forgó palotát” kaptak a Báránykák

A szülők támogatásával, új udvari játszóházat, babaházat, vagyis rendőr- esetenként űrhajóállomást kapott tagintézményünk Bárányka csoportja. A gyerekek örömmel segítettek a ház kicsomagolásában, összeállításában, és felavatásában.

Ezúton köszönjük a támogatást a szülőknek és Csiszár Zsoltnak az összeszerelést!


Galéria

Népi játék és gyermektánc találkozón a Báránykák

A Pajtás Utcai Óvoda által rendezett Népi játék és gyermektánc találkozón vettek részt Bárányka csoportos gyermekeink. A mostani találkozón nyolc óvoda mintegy száz kis néptáncosa lépett fel. Nagyon jól érezték magukat a gyerekek, büszkén mutatták be tudásukat más óvodások és kísérőik előtt.


Galéria

Faültetés a Bárányka csoportban

Idén gyümölcsfákkal szerettük volna gazdagítani a Munkácsy utcai intézményünk kertjét. Nem volt kérdés, hogy a kis csemeték almafák lesznek. A bárányka csoportos gyermekek aktívan, és nagy lelkesedéssel vették ki a részüket az ültetésben. Köszönjük Dr. Mező Tibornak a gyümölcsfákat, és a szakszerű segítséget az ültetéshez. „Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát.” Luther Márton


Galéria

A Csillagok kisétáltak a főtérre

A Csillagok kisétáltak a főtérre, ahol a kipróbálták a rendőrautót, rendőrmotoron ülhettek, mentőautóba és tűzoltó autóba is beszállhattak. Ügyességüket a gokartpályán próbálhatták ki.


Galéria

Tavaszköszöntő városi versmondó találkozó

A Kecskeméti Református Pálmácska Óvoda idén is A magyar költészet napjára emlékezve április 12-én pénteken rendezte meg Tavaszköszöntő Városi Versmondó Találkozóját. A klasszikus-, és mai magyar költők versei által immáron hatodik éve várják szeretettel a nagycsoportos gyermekekben megmutatkozó tehetségeket, ezzel erősítve az óvodák közötti jó kapcsolatot és együttműködést.


Galéria
KEOL cikk

Tavaszi ültetés

Tavaszi veteményezéshez a piacra látogattunk ki. Megnéztük milyen zöldségek, gyümölcsök, virágok teremnek ebben az időszakban. Borsót és hagymát vásároltunk, amit óvodánk veteményeskertjében el is ültettünk a közösen, a Csillag és a Napocska csoportos gyerekek.


Galéria

Csillagok a tónál

A víz világnapja alkalmából a szabadidőparkban lévő tóhoz látogatott el a Csillag csoport. Beszélgettünk a vízi élőlényekről (vízimadarak, halak, vízinövények). Gyönyörködtünk az ébredő” természetben. Még egy horgász bácsi is megmutatta az aznapi fogását. A séta után következett a várva várt piknik, majd birtokba vettük a játszóteret. Kellemesen elfáradva indultunk vissza az óvodába.


Galéria

A só

A Csillagok eldramatizálták A só című magyar népmesét. Volt, aki királylány szeretett volna lenni és volt, aki a királyfi és az öreg király koronáját szerette volna magára ölteni. A mese végén a gyerekek vidáman énekeltek.


Galéria

Tavaszi kertészkedés

„Zöld óvodánk” udvarát gereblyézéssel, levélgyűjtéssel frissítették fel a Napocskák és a Csillagok. A szorgos kezek elültettek a veteményes kertünkbe két új almafát, melynek növekedését szemmel tudjuk tartani.


Galéria

Téli évszakkoncert

A téli évszakkoncerten a Református iskola növendékei gyönyörködtették el a gyermekeket fuvolajátékukkal. Az óvodások csillogó szemmel hallgatták a tanárnő szavait, amint bemutatta a hangszert. A gyerekek alkalomhoz illő öltözetben fogadták a zenészeket, reméljük, maradandó élményt kaptak a zenei összeállítással, melynek végén együtt énekelték a „Süss fel nap…” című dalt a hangszeres kísérettel.


Galéria

A három kívánság

2019. március 1-jén délelőtt a Csillag csoportos óvodások eljátszották egymásnak „A három kívánság” című mesét. Sokat nevettek a dramatizálás alatt, legjobban a parasztember orrára nőtt kolbász okozott derültséget.


Galéria

Téli galéria

A Téli galéria idén egy gyönyörű fotó-kiállítással mutatta be a tél természetét, annak szépségeit. A fotókat Somodi Ferenc - Napocska csoportos édesapa - készítette egy messzi országban - Alaszkában. A gyermekek nagy érdeklődéssel, és csodálattal hallgatták az ő élménybeszámolóját a fotózás pillanatairól.


Galéria

Farsang a Kecskeméti Református Pálmácska Óvodában

Február 15-én, pénteken, egy nappal korábban, február 14-én pedig az intézmény Munkácsy utcai óvodájában a gyermekek közösen űzték el a telet egy jó hangulatú farsangi mulatság keretében.


Galéria
KEOL cikk

Szülők- nevelők Bálja a Pálmácska Óvodában

Immáron hatodik éve rendezte meg Szülők-nevelők bálját a Kecskeméti Református Pálmácska Óvoda. A terem dekorációját az ősz szépsége, és annak kincsei ihlették, melyek a szülők szorgos és az óvó nénik ügyes kezét dicsérték.


Galéria

Egészségmegőrzés télen - nagycsoportosok

A téli vitamin beviteléről naponta, a vitaminok előkészítéséről pedig gyakran a nagycsoportosok gondoskodnak, akik szívesen vették használatba a –számunkra még kihívást jelentő – kést. A képen a Napocska csoportos gyermekek láthatók.


Galéria

Mesés hófestés a Csillagokkal

A Csillag csoportos gyerekek eldramatizálták a Kisgömböc című magyar népmesét. Volt benne szegényember, szegényasszony, 3 leány, kiskondás, katona stb… A havas délelőttön az óvó nénik egy különleges, mókás vizuális tevékenységgel lepték meg a gyerekeket az udvaron: a Napocska és Csillag csoportos gyerekek a hóra festettek különböző motívumokat.


Galéria

Hóörömök januárban

A januári hóesés önfeledt boldog percekkel ajándékozta meg a Pálmácskás gyerekeket. A képeken az óvodai hóember közös építésének pillanatait láthatják.


Galéria

Kántáló iskolások a Pálmácska Óvodában

Az adventi időszakban – immáron 6. éve – fogadtunk kántáló diákokat a kecskeméti református általános iskolából, és gimnáziumból. Nagy örömmel töltötte el az óvó néniket, mikor meglátták volt óvodásaikat az iskolások között. A köszöntők igazán meghatóak és szívhez szólóak voltak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Köszönjük a szolgálatot mindkét osztálynak! Isten gazdag áldását kívánjunk további szolgálataikra!


Galéria

Adventi családi istentisztelet – Csillag csoport

Intézményünk minden évben két alkalommal szolgál a Református Templomban. Egy adventi, és a május első vasárnapján az édesanyákat köszöntő istentiszteleten. December 16-án délelőtt 11 órakor a középsős Csillag csoportos gyermekek és családjaik szolgáltak. Mindig olyan áldott együtt, egy közösségben lenni, külön öröm számunkra, hogy a családok szívesen vállalnak szolgálatot. Békés, Istentől megáldott karácsonyt kívánunk mindenkinek!


Galéria

Ho-ho-hooo – megjött a Mikulás!

Mint minden évben az idén is ellátogatott a Református Pálmácska Óvodába a Mikulás. Minden csoportban nagy izgalommal várták a gyerekek. Rajzoltak neki, énekeltek, versekkel fogadták. Mikulás bácsi elárulta, hogy egész évben hatalmas varázstávcsövén keresztül figyelte a gyerekeket. Így nem volt nehéz eldöntenie megérdemlik-e az ajándékot az óvodások. Természetesen igen! Manói segítségével hatalmas zsák játékot hozott a csoportoknak a gyerekek nagy örömére. Jövőre visszavárunk!


Galéria

A Mikulás levese – óvónők bábjátéka a gyerekeknek

December 5-én minden évben meglepetéssel várják az óvónénik a Pálmácska Óvoda valamennyi gyermekét. Idén egy szép bábelőadással készültek, melyben az erdőlakók kedveskedtek a Mikulásnak egy nagy tál meleg levessel. Délután – amíg az óvodások pihentek – a Református Általános Iskola 1. osztályosai tekinthették meg az előadást, sok volt Pálmácska óvodás gyermek örömére. A bábparaván mögött az óvónénik örömmel fogadták a „közönség” ujjongását, mikoris felismerték „ Ő az én óvónénim volt” hangját egy-egy kisállat bőrébe bújva.


Galéria

Adventi barkácsdélután

Az idei évben is szorgos kezek munkálkodtak a Pálmácska Óvodában november végén. Intézményünk szellemisége támogatja az adakozás, és a jótékonykodás valamennyi formáját. Így gyűjt, és csatlakozott óvodánk a Cipősdoboz akcióhoz, mellyel számos rászoruló gyermeket tudunk támogatni a karácsonyi ünnep közeledtével. Egy másik – a szülők által igen kedvelt – közös együttlétünk során az Adventi barkácsdélutánon a szülők segítségével készítünk apró portékákat, melyeket a gyülekezeti teremben megrendezett Karácsonyi vásáron árusítunk. Az árusítás alatt befolyt összeggel az egyházközség szintén a rászorulókat segíti. Reméljük, hogy a képeket látva, elfogadják meghívásunkat a Karácsonyi vásárra, mely idén december 15-16-án délelőtt kerül megrendezésre.


Galéria

Csendes nap az óvodában – Reformáció ünnepe 2018.

Minden év október végén emlékeznek óvodásaink a Reformáció ünnepére Csendes nap keretein belül. Ezt az eseményt megelőzően a csoportok külön-külön készülődnek, ismerik meg a Reformáció történetét, annak jelentőségét. Majd a Csendes nap alkalmával együtt, egy közösségben erősítették meg kicsiny, de erős hitüket, imádsággal énekszóval egy-egy jelkép elkészítésével a tornateremben. Ezután az Erkel utca 3 csoportja együtt sétált át a Református templomba, ahol Kerekes Márton lelkipásztor (és Halacska csoportos édesapa) mutatta be a templomban található helyeket, fontos eszközöket. A délelőtt végére pedig mindenki megtanulta az idei aranyigénket: „Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete!” A Zsoltárok könyve 106,1


Galéria

Vadasparkban a Pálmácskások

November egyik utolsó napsütéses délelőttjén a Pálmácska Óvoda Csillag és Napocska csoportos gyermekei a kecskeméti Vadasparkban jártak. Az élményekben gazdag napról egy nagylelkű támogató, és a Vadaspark valamennyi dolgozója gondoskodott. Izgatottan nézték a gyermekek az örvényes medvék, és a makákók (látvány)etetését, örömmel etették a lámákat, és bátran simogatták a gondozók által bemutatott állatokat köztük néhány óriás csótányt, kígyópitont, és Margitot a fehér patkányt. Köszönjük a dolgozók kedvességét, és apró meglepetéseit!


Galéria

„Pista bácsi” kiállításán

Nagy örömmel értesült óvodánk arról, hogy Dunszt István – volt Napocska csoportos nagypapa- műveiből kiállítást rendeznek a Kecskeméti Református Kollégium Dísztermében. A kiállítás megnyitón bár nem tudtunk részt venni, de abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy a mi Pista bácsink időt tudott ránk szánni, ahol lelkesen mesélt nekünk magáról, alkotásairól, művésztársáról Ordasi Ágnesről. A gyerekek nagy érdeklődéssel nézegették a festményeket, örömmel fedezték fel köztük a Református Templomot, és Pista bácsi múzsáját, Zsuzsa nénit.


Galéria

Látogatóink az óvodában – Betlehem kapuja

A Kecskeméti Református Egyházközség által fenntartott délelőtti játszóház – a Betlehem kapuja – szülei, és gyermekei látogattak el november közepén óvodánkba. A délelőtt során a szülőknek lehetőségük volt bepillantani a csoportok életébe, különböző tevékenységeket megtekinteni mint pl.: ének-zenei tevékenység, keresztyéni hitre való nevelés, mese-mondóka, és az egyik igen kedvelt fakultatív programunkba a Néptáncba. Ezek után egy kis szeretetvendégségre és kötetlen beszélgetésre hívtuk vendégeinket, ahol feltehették kérdéseiket, és az óvó nénik beszámoltak részletesen arról mit is láttak a csoportszobákban.


Galéria

Apák napja a Pálmácska Óvodában

„atyád Istene, aki megsegít téged, a Mindenható, aki megáld téged az ég áldásával felülről..."
/1Mózes 49,25/

Október 12-én reggel az édesapák hozták óvodába a gyermekeiket és délután fél négytől megnyílt számukra az óvoda kapuja és játéktára. A közös játék után tréfás vetélkedőkkel melegítettek be az „édesapák focimeccsére". A mérkőzésre a Tóth László Általános Iskola focipályáján került sor. Az édesanyák, testvérek, óvónők lelkes szurkolása közepette vidám, örömteli, néha megmosolyogtató támadásokat, cselezéseket élhettek a „sportolók". A családoknak nagy élményt nyújtott az együtt töltött délután.


Galéria

Őszi-ovigaléria

Október közepén nyitotta meg óvodánk immáron 6. alkalom az „Őszi ovigalériát”. Idén Szappanos István festőművész – Pista bácsi – festményeit csodálhatták meg a Pálmácskás gyerekek és szülők. A megnyitón a művész úr maga mesélt az alkotás pillanatairól, ehhez fűződő gondolatairól, melyeket örömmel hallgattak a gyerekek. Szokásunkhoz híven az ünnepélyes megnyitón verssel, énekkel és mondókával köszöntöttük az őszt, és annak szépségeit! Ezúton is köszönjük „tanár úrnak”, hogy megtisztelt minket műveivel!


Galéria

Úszás bemutató

A 10 alkalmas vízhez szoktatás utolsó alkalma volt október végén a Kecskeméti Református Uszodában. A Napocska és Halacska csoport nagycsoportosai büszkén és örömmel mutatták be szüleiknek tudásukat. Az alkalmak kiváló lehetőséget biztosítottak arra, hogy a gyerekek megismerjék az uszodai szokásokat, szabályokat, elsajátítsák az ott illő, és másoktól is elvárható magatartási formákat.


Galéria

Nagycsoportosok lettünk! – Napocskák

A képeken az idén már nagycsoportos Napocska csoportos gyermekek láthatók, akik megkezdték utolsó(előtti) nevelési évüket a Pálmácska Óvodában. A képek nagy örömet jelentettek a szülők számára, akik az év első szülői értekezletén tekinthették meg a nagycsoportos életet: az első naposi teendőket, az első vízhez szoktatást, és az önfeledt udvari játékot.


Galéria

Csillag csoportos bemutató foglalkozás

Az idei nevelési évben elsőként a Csillagok mutatták be „tudásukat”. A házi bemutatók célja, hogy az óvodában dolgozó kolléganők betekintsenek a csoport életébe, egy-ez újszerű fejlesztési módszert mutassanak egymásnak. Hiszen „egymástól tanulunk” – szól az egyik mottónk! Az óvónők játékos matematikai tapasztalatszerzést, és anyanyelvi nevelést figyelhettek meg.


Galéria

Őszi évszakkoncert az Erkel utcán

De jó a dió...Egy szép októberi délelőttön az idei Évszakkoncertet a gyerekek a friss levegőn, az udvaron hallgathatták. Egy „igazi” kórust hallhattak, melynek tagjai - legnagyobb örömükre óvodánkban dolgozó valamennyi óvó néni volt. Az őszi népdalok éneklése előtt furulyaszót hallgattak a gyerekek, majd egy közös őszi ének megtanulásával zárult a koncert.


Galéria

Tanyán a Csillag csoport

Egy közeli kis tanyára látogatott el a Csillag csoport az Állatok Világnapja alkalmából. A tanyán kedves fogadtatás várta a gyerekeket, és sokféle háziállat. Az állatokkal való találkozás mellett nagy élmény volt a gyerekeknek a közös buszozás. Volt néhány kisgyermek, aki most utazott életében először autóbusszal.


Galéria

Őszi erdőben jártak a Csillag csoportosok

Őszi erdőben jártak a Csillag csoportosok. Az őszi természetben való séta, az avarban való játék, a friss levegő és a közös buszos utazás igazán kalandossá tette ezt a délelőttöt a gyerekek számára.


Galéria

Csillag csoportosok a Sion-Ház jubileumán

20 éves a Kecskeméti Református Egyházközség Sion Nyugdíjasháza és Gondozási Központja. Ebből a jeles alkalomból megrendezett szakmai napon a Csillag csoportos óvodások ünnepi műsorral kedveskedtek a konferencia résztvevőinek.


Galéria

Őszi kincsek kiállítás

A Családok évének (2018) alkalmából meghirdetett „Őszi kincsek” című kiállításra és „versengésre” a Pálmácskás családok szép számmal jelentkeztek. A beérkezett alkotásokat „szigorú” zsűri értékelte – Maguk az óvodások. A kiállítás megnyitóján őszi versek, mondókák és egy kis dalos körjátékkal köszöntötték az Őszt. A legsikeresebb alkotások családjait könyvjutalomban részesítettük.


Galéria