Víz világnapja a Bárányka csoportban

Idén a víz világnapja alkalmából a takarékosságról és a víz körforgásáról beszélgettünk a gyerekekkel. Megértést segítő felhőt készítettünk képekkel, majd egy rövid eső imitáló kísérlet után, „Vizes Vetélkedőt” rendezetünk a fiúk és lányok között.


Galéria

Úszni tanulnak a Báránykák

Május végén megkezdődött nagycsoportosaink vízhez szoktatása, úszás oktatása. Volt, aki már a legelején vígan lubickolt, volt aki kicsit lassabban barátkozott meg a vízzel, de mára már minden Bárányka ügyesen tempózik, és bátran veti bele magát a medencébe Kriszti néni vezetésével.Május végén megkezdődött nagycsoportosaink vízhez szoktatása, úszás oktatása. Volt, aki már a legelején vígan lubickolt, volt aki kicsit lassabban barátkozott meg a vízzel, de mára már minden Bárányka ügyesen tempózik, és bátran veti bele magát a medencébe Kriszti néni vezetésével.


Galéria

Sportolgatón a Báránykák

Első alkalommal kaptunk meghívást a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportolgató rendezvényére. Nehéz, ám tréfás feladatokkal várták a nagycsoportos óvodásainkat, akik félelmet nem ismerve, kiválóan teljesítették azokat.


Galéria

Családi nap – Emmaus

Az idén már ötödik alkalommal rendezte meg intézményünk a Kecskeméti Református Egyházközség által fenntartott közösségi házban – Emmausban – év végi Családi napját. A délelőtt célja, hogy az óvodába járó családok jobban megismerjék egymást, az eddig kialakult kapcsolatokat erősítsék, egy közösségként legyenek együtt. Az étel-ital választék bőséges volt, melyet Mészáros Jánosnak, a Konviktus igazgatójának köszönhetünk. Igei szolgálatot Ritter Nándor Csillag csoportos édesapa végzett. A csoportok a játékos vetélkedők végén talán utoljára emlékeztek meg ebben az évben a kirakó segítségével jubileumunkról: „10 éves a Pálmácska Óvoda”!


Galéria

Zeneovi bemutató

Az An-tan-té-nusz tehetséggondozó műhely év végi bemutatójára elhívtuk a szülőket, óvónéniket, óvodánk igazgatóasszonyát, Marika nénit. Megmutattuk, hogy ebben az évben milyen új zenei fogalmakkal ismerkedtek meg a gyerekek, milyen sokat ügyesedtek zenei képességeik.


Galéria

Rendőrségi nyílt nap a Vasútparkban – Napocska csoport

Rendőrségi nyílt napon jártak a Napocskák a Vasútparkban. A gyerekek megismerkedhettek a rendőrök munkáját segítő kutyákkal, akiket engedelmességi és őrző-védő feladatok teljesítése közben is láthattak. Emellett azt is bemutatták a Közlekedésrendészeti Osztály munkatársai, hogyan lehet a kutya a rendőrök segítségére a kábítószerügyletek felgöngyölítésében. A kutyás bemutató mellett fegyver- és egyenruhabemutató is várta a gyermekeket, akik bűn-és balesetmegelőzési szakembereknek is feltehették kérdéseiket.


Galéria

Látogatók a Kodály Intézetből – Csillag csoport

Évek óta tart óvodánk és a Kodály Intézet között az a kapcsolat, amelyből adódóan az intézet hallgatói ellátogatnak óvodánkba. Idén a Csillag csoport ének-zenei foglalkozásán (zenekör) vettek részt. A bemutató végén a gyerekek által készített apró ajándékkal lepték meg a vendégeket.


Galéria

Látogatás a „Színek a Bibliában” című kiállításra a Ráday Múzeumban – Csillag csoport

A Csillagok a városi sétájuk során megtekinthették a Ráday Múzeum előtt kiállított „Színek a Bibliában” című kiállítás képeit. A festmények értelmezéséhez a múzeumtól tárlatvezetést is kaptak. A gyermekek esztétikai élményekkel telve tértek vissza az óvodába.


Galéria

Június 4. – A nemzeti összetartozás napja – Napocska csoport

A nemzeti összetartozás napja alkalmából ellátogattak a Napocskák a Városháza mellett található emlékműhöz. Az emlékműnél látható Magyarország régi, és mai területe. A gyermekekkel játékos módon ismerkedtünk a városokkal, a határon túli magyarok és a nemzet fogalmával. Végezetül nagy kört alakítva közösen adtunk hálát egymásért.


Galéria

Nemzeti összetartozás napja – Csillag csoport

Június 4-én ünnepeljük a nemzeti összetartozás napját. A Csillagok ellátogattak az emlékműhöz, megnézték, hogy mekkora volt a „nagy” Magyarország, milyen sok területet választottak le róla a háború után. Természetesen mindezt a gyermekek életkorának megfelelően mesélte el a két óvónéni.


Galéria

Jubileumi záró ünnepély – Múltunk-jelenünk kiállítás

„Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened az Úr..." (5Mózes 8:2) A jubileumi év méltó zárásaként 2018. május 18-án az Óvoda fennállásának 10. évfordulója alkalmából rendezett záró rendezvényen betekintést nyerhettünk az óvoda múltjába és jelenébe. A református gyülekezet tagjai, a fenntartó, a szülők, a nagyszülők, gyerekek, valamint volt óvónők és óvodások közül sokan voltak kíváncsiak a Munkácsy Mihály Utcai Tagintézményében rendezett „Múltunk-jelenünk" című fotókiállítás megnyitójára és az azt követő szeretetvendégségre. Simon Andrásné igazgató asszony köszöntője után, a megjelentek csendes áhítattal, közös zsoltárénekléssel, imádsággal adtak hálát Istennek az eltelt 10 évért, a gyerekekért, az óvodáért, a benne és érte dolgozókért. Szabó Gábor esperes úr visszaemlékezését a gyerekek műsora követte. Az első részében a „mai" Bárányka csoportos óvodások, míg a másodikban a volt óvodások adtak műsort. Az intézmény előterében régi fényképekből, emlékekből nyílt kiállítást tekinthettek meg a résztvevők, ahol visszaemlékezhettek, vagy épp megismerhették az elmúlt 10 évet.


Galéria

10 év 10 kör (Munkácsy utca)

Egy szép napsütéses márciusi napon, ismét eljött az ideje, hogy megemlékezzünk óvodánk 10 éves születésnapjáról. Délelőtt 10 kört futottunk az óvoda udvarán, délután pedig a szülők is csatlakoztak hozzánk egy körre az óvoda épülete körül. Mindenki mosolygósan indult haza a frissítő futás után.


Galéria

Jubileumi 10 kör futás – galéria megnyitó

Óvodánk 10 éves jubileumi rendezvénysorozata alkalmából a gyerekekkel egy szép tavaszi délelőttön 10 kört futottunk az udvaron. Az eseményről fotósorozat is készült, amely kiállításra került az óvoda előterében. Az ünnepélyes megnyitón minden csoportból egy-egy gyermek vett részt. Marika néni kedves szavai után közösen is megtekintettük a kiállítást.


Galéria

Gyermeknap 2018

„Az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom"
(Zsolt 127,3)
2018. június 4-én délelőtt vidám gyermekzsivaj hallatszott óvodánkból. A tágas udvar minden évben kellemes helyszíne a közös gyermeknapi rendezvénynek, mely idén is tartogatott meglepetéseket. A Munkácsy Mihály Utcai tagintézmény Bárányka csoportosai is átsétáltak az Erkel utcára, hogy mindannyian együtt, egymás közösségében tölthessék el ezt a napot. A gyermekeket elsőként a Ciróka Bábszínház művésze, Fülöp József bábjátéka szórakoztatta. Az óvoda udvarán pedig egy rendőrautó fogadta az óvodásokat. Az akadálypályán mindenki megmutathatta ügyességét, bátorságát. A legnagyobb sikert a rendőrkutyás bemutató aratta a gyermekek körében. A nagy melegben hűsítőként szolgáltak a hideg limonádé, és a finom fagylalt. A Gyermeknap zárásaként a városi rendezvényeken sikereket elért gyermekeket jutalmazta Simon Andrásné igazgatónő, majd átadta a Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány támogatásával vásárolt játékokat. Búcsúzóul idén sem maradhatott el a már többéves hagyományt őrző lufi-engedés.


Galéria

Évszakkoncert – Csörömpölők együttes

Nevelési évünk utolsó koncertjét a nagy melegre való tekintettel az udvaron rendeztük, ahol a Csörömpölők zenekar varázsolt egy nagyon jó hangulatú, vidám koncertet az óvodásoknak.


Galéria

Babaház átadása

Megérkezett udvarunkra a Babaház, amelyért a szülők méltán megdolgoztak az óvodabál alkalmával, hiszen a báli bevételből épülhetett meg e csodás „fa kuckó”. Ünnepélyes keretek között felavattuk, Marika néni átadta a gyermekeknek, majd egy rövid játék erejéig csatlakozott hozzájuk.


Galéria

Anyák napi templomi szolgálat – Napocska csoport

„Bizony, az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom."
Zsolt 127,3
Az óvodapedagógusok már év elején hirdették az általuk vállalt „nagy feladatot" a családok számára, a Napocskás szülőknek is helye, szerepe volt az óvodai szolgálat során. Örömmel tapasztaljuk, hogy bátran mondanak igent a felkérésekre, sőt már jelzik is előre, hogy ők szívesen vállalnak szolgálatot. Egy ilyen mindenkit megmozgató alkalom előtt lázas a készülődés. Az óvodai csendes percek során nagy hangsúlyt fektetünk a szolgálat kifejezés megértésére, az édesanyák iránti szeretet kibontakoztatására, az Úrnak való hála központi helyen áll. Az istentisztelet után a megújult, kinti friss levegőn megtartott Kávéház, amelynek megvalósításáért nagyon hálásak vagyunk a szülőknek; vidám gyerek zsivajtól volt teljes, jó hangulatú. A finom kávékról, frissítőkről - mint mindig - most is Mészáros János, a Konviktus igazgatója gondoskodott.


Galéria

Áldozócsütörtök – Csendes nap

A Csörömpölők együttes koncertjére látogattak el a Napocskások a Sion-Házba, ahol az idősek nagyon nagy szeretettel fogadták az óvodásokat. Az együttes odafigyelve az idősekre-fiatalokra egyaránt, úgy állította össze műsorát, hogy minden korosztály jól érezhesse magát. A gyerekek énekeltek, tapsoltak, táncoltak, ugráltak. A koncert után az otthon dolgozói üdítővel és egy kis rágcsálnivalóval kedveskedtek a gyerekeknek, akik dallal köszönték meg az idősek vendégszeretetét.


Galéria

Sion házba látogattunk (Bárányka csoport)

Áprilisban a Budai utcai Sion Nyugdíjasházba látogattunk el Báránykáinkkal, ahol a Csörömpölők együttes adott koncertet. Kicsik, nagyok, fiatalok, idősek egyaránt jól érezték magukat. Az ismert és kevésbé ismert dalok mindenki arcára mosolyt csaltak. A koncert után finomságokkal megrakott asztal várta a gyerekeket. Köszönjük a lehetőséget.


Galéria

A Csörömpölők együttes koncertjén jártak a Napocskák a Sion-Házban

A Csörömpölők együttes koncertjére látogattak el a Napocskások a Sion-Házba, ahol az idősek nagyon nagy szeretettel fogadták az óvodásokat. Az együttes odafigyelve az idősekre-fiatalokra egyaránt, úgy állította össze műsorát, hogy minden korosztály jól érezhesse magát. A gyerekek énekeltek, tapsoltak, táncoltak, ugráltak. A koncert után az otthon dolgozói üdítővel és egy kis rágcsálnivalóval kedveskedtek a gyerekeknek, akik dallal köszönték meg az idősek vendégszeretetét.


Galéria

Föld napja (Bárányka csoport)

A héten sokat beszélgettünk az újrahasznosításról, takarékosságról, előkészítve az utolsó pénteki napot. A Föld napja igen mozgalmasan telt csoportunkban. Délelőtt lufival, és a kezünkkel Földet nyomdáztunk, festettünk a föld színeivel, kisfilmet néztünk csodálatos bolygónkról, elsétáltunk a közeli napórához. A zöld jeles napot közös pogácsázással, és játszóterezéssel zártuk a szabadban.


Galéria

A Föld napja - Csillag csoport

A Föld napja alkalmából a Csillag csoportosok elültették a piacon vásárolt búzaszemeket. Megbeszélték, hogy milyen tényezők kellenek, hogy a növény kibújjon és fejlődjön. Délután mindenki hazavihette a növényt, és otthon gondozhatta tovább. A gyerekek szelektíven válogathatták szét a „szemeteket”, valamint közösen megbeszélték, hogy mi az az újrahasznosítás, miért olyan fontos.


Galéria

A Föld napja - Kirándulás a Vadasparkba (Napocskák)

A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” A Napocska csoportosok kirándulni mentek a Vadasparkba ezen a jeles napon. Az izgalmas buszutazást követően megismerkedtek a különféle állatokkal, azok élőhelyeivel, tulajdonságaival, táplálkozási szokásaival. Megtanulták, hogy minden élőlény fontos, mindennek megvan a maga szerepe a világban. A sok-sok ismeretszerzés után még egy kis játszótéri játékra is maradt idő.


Galéria

Tavaszköszöntő Városi Versmondó Találkozó

A 10 éves jubileumát ünneplő Kecskeméti Református Pálmácska Óvoda idén április 13-án pénteken immáron ötödik alkalommal rendezte meg Tavaszköszöntő Városi Versmondó Találkozóját. A találkozó célja az óvodák közötti jó kapcsolat fenntartása, erősítése, illetve hogy teret biztosítsanak a nagycsoportos gyermekekben rejlő tehetségek bemutatására, a klasszikus-, és mai magyar költők versei által. Az esemény iránt ebben az évben is nagy volt az érdeklődés, még városunk határain túlról, Szentkirályról, és Szankról is érkeztek a Pálmácska Óvodába óvodás versmondók. A zsűri örömmel hallgatta a 23 bátor gyermek kiválasztott versét, melyeket a tavasz szép évszaka ihletett. A vendégeket az előző évekhez hasonlóan finom tízórai várta, a jó hangulatról pedig a Hangadók-zenekar, és Nagy Erika néptáncpedagógus gondoskodott. Az élményekben gazdag délelőtt után senki sem távozott üres kézzel: minden versmondó emléklapot, valamint mese, vagy verseskönyvet kapott jutalmul.


Galéria

Zöld kuckóban jártak a Napocskák

„HOVA DOBJAM?” című játékos beszélgetésen vettek részt a Napocska csoportosok a Hírös Agóra – Ifjúsági Otthonában. Az otthon keletkező hulladékok, lom és veszélyes hulladékok (elem, villanykörte, használhatatlan elektromos készülékek) kezeléséről, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról szerezhettek új ismereteket a Föld napjához kötődően. Megtanulhatták, hogy a műanyag szemetet a sárga színű, a papírt a kékbe, a fehér üvegeket a fehérbe, a színes üvegeket a zöldbe, a fémeket pedig a szürke konténerbe kell bedobni.


Galéria

Húsvét

Jézus feltámadása igazi örömünnep volt idén is óvodánkban. Énekekkel dicsértük az Úristent, aki „nem hagyta meghalni fiát”, imádságban mondtunk hálát az életért, az Ő bátorságáért. A keresztyéni hitbéli megerősítés mellett a hagyományőrzés is megjelent: tojást festettek, berzseltek, márványoztak az óvodások. A legnagyobb izgatottságot pedig a Nyuszi érkezése, titkos módon elrejtett meglepetései okozták.


Galéria

Piacon jártak a Csillagok

A jó idő beköszöntével felbátorodtak a Csillagok és elsétáltak a piacra. Sok zöldséggel, gyümölccsel ismerkedtek meg, és beszerezték azokat a dugványokat, palántákat, amiket a zöldségeskertbe ültetünk majd el. Az utcai séta alkalmával gyakorolták a közlekedési szabályok betartását is.


Galéria

Én kis kertet kerteltem…

Idén tavasszal is hozzáláttak a Csillagok és Napocskák a zöldségeskert beültetéséhez. A gyerekek örömmel segítettek hagymát duggatni, paradicsomot, paprikát ültetni. Az ültetés alkalmával a locsolás és a napfény fontosságáról is beszélgettünk.


Galéria

Víz világnapja

Március 22-én, csütörtökön ünnepeltük egyik zöld jeles napunkat, a Víz Világnapját. E jeles nap többféle nézőpontból hívja fel a figyelmet a víz elengedhetetlen szerepére az életünkben, a környezetünkben, az élővilágban. Zöld óvodaként nagyon fontosnak tartjuk ezen tudás megfelelő átadását a gyermekek számára. A Pálmácska óvodás gyermekek és felnőttek egyaránt kék ruhába öltözve érkeztek meg ezen a napon az óvodába. A Csillag csoportosok közös alkotáson jelenítették meg a víz sokszínű élővilágát. A Napocskások különféle kísérleteket végeztek a vízzel, ismerkedve annak sokféle tulajdonságával, fontosságával.


Galéria

Március 15-e a Bárányka csoportban

A hét során a gyerekek megismerkedtek Kossuth Lajos és Petőfi Sándor nevével, hazafias verseket, mondókákat tanultak, és megismerkedtek hazájuk múltjával. Sok az ünnephez kapcsolódó zenét hallgatunk, valamint a huszárokra jellemző tartást, és egyenletes járást gyakoroltuk az indulókra. Mondókákkal, versekkel, dalokkal tarkított ünnepi műsorral emlékezetünk meg a hősökről, az ünnepség zárásaként pedig elsétáltunk a Kossuth szoborhoz ahol elhelyeztük a gyerekek által készített pillangókat.


Galéria

Március 15.

Nemzeti ünnepünket a feldíszített tornateremben tartottuk. Az eseményre emlékező énekeket, toborzókat, verseket mondtak és hallhattak a gyerekek. A Csillag csoportosok ünnepi műsorral készültek az eseményre. Hagyományőrző honvédek és huszárok tették még emlékezetesebbé ezt a napot. Az ünnepség után minden csoport közösen sétált a Kossuth szoborhoz, ahol elhelyezték a nemzeti színű virágokat, zászlókat, kokárdákat.


Galéria

Nőnapi meglepetés (Bárányka csoport)

Március 8-án a Nemzeti Nőnap alkalmából a Szülői Munkaközösség jóvoltából a fiúk meglepték a lányokat, és az óvodai dolgozóit egy-egy szál virággal. A lányok kellemesen meglepődtek, és kicsit zavarba is jöttek, de délután izgatottan mesélték az érkező szülőknek melyik kisfiútól kaptak virágot.


Galéria

Jubileumi 10 kör futás

Óvodánk 10 éves jubileumi rendezvénysorozata alkalmából a gyerekekkel egy szép tavaszi délelőttön 10 kört futottunk az udvaron. Az óvónénik jó példát mutatva szintén futottak. Délután a szülőket invitáltuk, hogy gyermekeikkel közösen fussák le a 10 kört.


Galéria

Téli madáretetés

Hiába üldözték el fergeteges Farsangi mulatsággal a gyerekek a telet, a tél mégis maradni akart. Február utolsó délelőttjén óvodásaink önfeledt játékba, szánkózásba, hócsatába kezdtek óvodánk udvarán. A friss hó, és a szánkó nem csak a gyerekeknek, de még az óvó néniknek, igazgatóasszonynak is nagy örömet jelentettek.


Galéria

Hó, hó, hó, puha fehér hó…. (Bárányka csoport)

Idén igaz megkésve, de megérkezett az igazi tél így Báránykáink izgatottan várták, hogy az óvoda udvarán is felfedezhessék csodáit. Kísérleteztünk, megtapasztaltuk a téli időjárás jellemzőit, megfagyott kincseket kerestünk, jégcsapokat, hópelyheket vizsgáltunk, havat festettünk, szánkóztunk, hóembert építettünk, kihasználva a fagyos időt.


Galéria

Februári hóörömök

Hiába üldözték el fergeteges Farsangi mulatsággal a gyerekek a telet, a tél mégis maradni akart. Február utolsó délelőttjén óvodásaink önfeledt játékba, szánkózásba, hócsatába kezdtek óvodánk udvarán. A friss hó, és a szánkó nem csak a gyerekeknek, de még az óvó néniknek, igazgatóasszonynak is nagy örömet jelentettek.


Galéria

Vasútmodellező kiállításon jártak a Halacskák

A Hírös Agóra Művelődési Központ vasútmodellező kiállításának megtekintése nagy élményt jelentett óvodásainknak. Ámulva figyelték a „hegyek között, völgyek között zakatoló” kisvonatokat és örömmel próbálták ki a „távirányítós mozdonyvezetést” is.


Galéria

A Seuso-kincs nyomában - Napocska csoport

A Cifra Palotába látogatták a Napocskák, hogy megismerhessék a Seuso-kincs rejtélyes történetét. A Seuso-kincset két, ételek tálalására szolgáló nagyméretű lapos tál, két további tálaló és valószínűleg dísztálként is használt tál, egy mosdáshoz használt mély tál és két hozzá tartozó, geometrikus díszítésű kancsó, továbbá egy dionüszoszi ábrázolásokkal, egy állatalakokkal és egy görög mitológiai ábrázolással díszített kancsó alkotja. Két vödör, egy illatszeres tégelyek tárolására szolgáló doboz, valamint egy amfora is része az együttesnek. A 14 nagyméretű ezüstedény össztömege 68,5 kg. Az 1970-es években találtak rá a Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén. Azóta sok viszontagságon ment keresztül, és több évtizeden át a nyilvánosság előtt is rejtve maradt. Több éven át tartó sikeres tárgyalássorozat eredményeképpen 2014-ben és 2017-ben hazatérhetett a kincs jelenleg ismert 15 darabja, így a nagyközönség is megcsodálhatja a késői császárkor kiemelkedő művészi színvonalú műkincs-együttesét.


A Lélek gyümölcse

Intézményünk 10 éves „születésnapjáról” minden hónap tizedike környékén megemlékeznek a Pálmácska óvodások. Februárban egyik kiállítást állítottunk óvodánk előterébe „A Lélek gyümölcse” címmel. Minden „gyümölcsöt” megjelenítettünk valahogyan: élményrajzzal, alkotással, szülői-, óvónői gondolatokkal, „gyerekszájjal”. A kiállítás megnyitóján a csoportok énekkel, verssel, és imádsággal készültek a gyerekek.

Galéria

Farsang

A Kecskeméti Református Pálmácska Óvodában február 9-én, pénteken, egy nappal korábban, február 8-án pedig az intézmény Munkácsy utcai óvodájában a gyermekek közösen űzték el a telet egy jó hangulatú farsangi mulatság keretében. Már hetek óta izgatottan készülődtek, titkolóztak, számolták, a napokat farsangig. Egész nap állt a bál a csoportszobákban. Csillogó szemű, izgatott, hercegnők, varázspálcás tündérek, rettenthetetlen katonák, berregő járművek, ezerszínű pillangók, cirkuszi állatok és még sok ötletes jelmezbe bújt gyermek érkezett szüleivel már kora délelőtt. A bemutatkozások után hangos énekléssel, mókás versekkel próbálták elűzni a telet. Az ünnepi falatozás után különböző játékos vetélkedők, sorversenyek kíséretében, mókázva és kacagva töltötték az időt. Nagy Erika néptáncoktató segítségével pedig jó hangulatú, közös táncház zárta az egész délelőtti mulatságot, ahol a talpalávalót Vadas László népzenész szolgáltatta.

Galéria

Téli évszakkoncert

Téli évszakkoncertünkön a Hangadók zenéltek. Bemutatták érdekes hangszereiket a gyerekeknek, melyek kíséretével meg is énekeltették őket. A közös zenélés, éneklés, tapsolás után apró ajándékkal készültek az óvodásoknak.

Galéria

 

Téli örömök a hóban - hóemberépítés

A hétfői napon minden Pálmácskás jókedvűen érkezett az óvodába, hiszen leesett a hó! Az udvari játékidőt nagyon várva lelkesen öltözködtek. Minden csoport megépítette a saját hóemberét, mondókák, versek, dalok kíséretében. A kész munkákra vigyázva folytatódott a felhőtlen játék a hóban.

Galéria

 

Pálmácska óvodások karácsonyi pásztorjátéka a Református Templomban

December 24-én délután ismét megtelt a kecskeméti Református Templom a karácsonyt ünneplő családok sokaságával. Az istentiszteleten idén a Kecskeméti Református Pálmácska Óvoda Halacska csoportos gyermekei, és a nevelőtestület szolgált. „Teljesedjék be rajtam kegyelmed, Uram, és megígért szabadításod..." Zsoltárok könyve 119,41 Az óvodások pásztorjátéka a kis Jézus születéséhez köthető történeteket mutatták be. Igét hirdetett Kuti József nagytiszteletű lelkipásztor, a Kecskeméti Református Egyházközség Igazgatótanácsának elnöke. A hagyományokhoz híven az istentisztelet végén minden gyermek egy kis „szeretetcsomagot" vehetett át hazaindulás előtt, és mint minden évben a persely adományok a gyermek-szociális alapba kerültek.

Galéria

 

Hóember galéria

Óvodánk 10 éves jubileuma alkalmából kiállítást rendeztünk „10 év, 10 hóember” címmel. Minden csoport különböző technikával alkotott hóembereket ábrázoló képeket. A galéria ünnepélyes megnyitója január 10-én délelőtt volt, ahol a gyerekek téli verseket szavaltak, dalokat énekeltek.

Galéria

 

Mikulás kuckóban a Napocskák

Az idei évben a Napocska csoportosok is ellátogattak a Ciróka Bábszínház által berendezett „Mikulás kuckójába”. Hatalmas izgalommal és kíváncsisággal telve indultunk útnak. A gyerekek csodálva nézték a kuckóban rejlő legapróbb játékot is. Az előadás rendkívül jó hangulatban telt.

Galéria

 

Mikulás kuckóban a Halacskák

December 6-a közeledtével kedvelt elfoglaltságunk évről-évre a Ciróka Bábszínházban berendezett Mikulás kuckó meglátogatása. Izgatott, csillogó szemű óvodásainknak idén is sikerült nagy örömöt szerezni ezzel!

Galéria

 

Mikulás toborzás

A Kecskeméti Református Óvoda óvodapedagógusai meglepetéssel készültek a gyermekek számára Mikulás ünnepe alkalmából. A Mikulás naplója című mesét dramatizálták el délelőtt az óvodásoknak, akik kacagva, jókedvűen fedezték fel az egy-egy szereplő mögött rejlő óvó nénijüket; délután pedig a Kecskeméti Református Iskola 1. osztályosainak, akik kíváncsian, boldogan visszaemlékezve óvodás éveikre tértek vissza az óvoda tornatermébe, ahol régi óvónőjüket is újra megölelhették. Az előadás végén minden kisiskolás meglepetéssel tért vissza az iskolába.

Galéria

 

Mikulás

Megérkezett a Kecskeméti Református Pálmácska Óvodába a Mikulás! Elsőként a kiscsoportosoknál tett látogatást, akik szépen csengő dallal várták. Nagyon bátran álltak ki elé verset, mondókát szavalni, majd örömmel fogadták tőle a meglepetést. A Csillagok után a középsősök felé indult a piros ruhás, nagyszakállú Télapó. A Napocskák énekhangja már a folyosóra kihallatszott, nagyon jól esett a Mikulás fülének. A gyerekek jókedvűen álltak ki verset mondani, vagy éppen dalt énekelni. A meglepetést udvariasan megköszönték, hiszen ők már középsősök. Vidám integetéssel búcsúztak a Mikulástól, aki ezután a nagycsoportosoknál folytatta a látogatást. A Halacskák szép verse nagyon megtetszett a Télapónak, rögtön tudta, hogy ide már nagyobb gyerekek járnak. Minden nagycsoportos bátran, csengő hangon szavalt, énekelt. Olyan udvariasak voltak a Mikulás bácsival, hogy megígérte nekik, hogy jövőre az iskolában is meglátogatja őket. A búcsút követően minden csoport kibontotta a puttonyban rejlő sok-sok játékot. Nagy volt az öröm minden gyermek szemében.

Galéria

 

Kántálás

A Kecskeméti Református Általános Iskola diákjai érkeztek óvodánkba, hogy a tornateremben betlehemes műsorral, valamint kántálással örvendeztessék meg óvodásainkat, akik nagy figyelemmel és csodálattal figyelték az iskolásokat.

Galéria

 

Halacska csoport a piacon

Gyümölcsök, zöldségfélék, virágok gazdag választékát és a közelgő advent alkalmából készített díszeket, koszorúkat tekintettük meg a piacon.

Galéria

 

Halacska csoport a Libri könyvesboltban

Esős, borús őszi napokon jó időtöltést jelent a „könyvek birodalmának” meglátogatása. Így tettünk Halacskáinkkal is, akik ámulva nézték és lapozták a gyerekeknek szóló, sokféle, szép, színes kiadványt. Kedvet kaptunk a vásárláshoz is, aminek köszönhetően tovább bővült a csoport könyvtára!

Galéria

 

Óvodabál

A Kecskeméti Református Pálmácska Óvoda idén harmadik alkalommal rendezte meg Óvodai Bálját a szülők-nevelők részére 2017. november 17-én. A kedves vendégeket egy pohár finom pezsgő és egy kis meglepetés sütemény várta, amelyen látható 10-es szám intézményünk jubileumát jelképezte. A szülőket Simon Andrásné igazgatóasszony és Kuti József nagytiszteletű lelkészúr köszöntötték. Ezt követően a Kecskemét Tánceggyüttes nyitótánca, majd a vacsora következett. A báli vacsorát idén is Mészáros János készítette el, a desszertről pedig az óvó- és dajka nénik gondoskodtak. A hajnalig tartó mulatság egyik fő eleme a zene, amit ebben az évben a Program Zenekar biztosított. A tombola árusítás igen könnyű feladat volt, hiszen rengeteg szép tombola-felajánlást kaptunk, fődíjként egy tabletet és egy monitort sorsolhattunk ki a Tandofer Informatikai Kft. jóvoltából. Ezúton is hálás szívvel köszönjük minden család támogatását, részvételét. Egy nagyon jó hangulatú, vidám estét tölthettünk el együtt.

Galéria

 

Ilyen voltam 10 évesen - jubileumi kiállítás megnyitója

Óvodánk 10. jubileumi ünnepség sorozatán belül megnyitottuk „Ilyen voltam 10 évesen” című fotó- kiállításunkat. A képek szülőket, nagyszülőket, dédszülőket ábrázolnak 10 éves korukban. Köszönjük a fényképeket, vidám keresgélést, nézegetést, ráismerést kívánunk!

Galéria

 

Évszakkoncert

Arborétumban jártak a Napocskák

Egy kellemes őszi napon kirándulni indultak a Napocskák a kecskeméti Arborétumba. A hátizsákokba elemózsia, nagyítók, valamint kincsek gyűjtésére való tasakok kerültek. A busszal történő utazás minden gyermek számára nagy élmény volt. Az Arborétumba érve tanulmányoztuk a különféle túraútvonalakat, megcsodáltuk a halas tavat, játszottunk falevelekkel. A séta során gyönyörködtünk az őszi természetben, a madarak csicsergő hangjában. A játszótéren mindenki talált kedvére való játékot: ki-ki a nagyítókkal vizsgálgatta a fatörzseket, a fűben rejlő állatvilágot, ki-ki kincseket gyűjtött, ki-ki pedig hintázott, csúszdázott, mászókázott. Az óvodába mindenki élményekkel gazdagon, ámde kellőképpen kifáradva érkezett vissza.

Galéria

 

Arborétumban jártak a Halacskák

Gyönyörű őszi időben kirándultunk az Arborétumban. Jóízű falatozás után nagyítókkal, távcsővel vizsgáltuk a természetet, készítettünk fakéreg-nyomatot, gyűjtöttünk csigaházakat, szép őszi faleveleket, jót játszottunk az avarban. Vidám hangulatú, élménydús délelőttöt töltöttünk el.

Galéria

 

Adventi barkácsdélután

Már hagyományként említhető intézményünkben az Adventi barkácsdélután, ahol a szülők-nevelők közösen alkotnak, barkácsolnak egy novemberi délutánon. Az itt elkészített portékákat az egyházközség által meghirdetett „Karácsonyi vásáron” kínálják eladásra. Az ebből befolyt összeget jótékony célra használják fel. Az idei vásár 2017. december 9-10-én, délelőtt 9-12 óráig a Gyülekezeti teremben lesz, ahová szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt!

Galéria

 

Állatok a Bibliában

Állatok a Bibliában címmel meghirdetett rajzpályázat kiállításának ünnepélyes megnyitóján jártak a Halacskák a Ráday Múzeumban

Galéria

 

Apák Napja

A Kecskeméti Református Pálmácska Óvodában és tagintézményében - a Munkácsy Mihály Utcai Óvodában - immár ötödik alkalommal rendeztük meg az Apák Napját. A mottó ezúttal is ez volt: „Apának lenni csodálatos dolog, kihívásokkal teli feladat és egyben talán a legörömtelibb szerep egy férfi életében". Ezen a napon az volt célunk, hogy az édesapák a mindennapi munkájuk és elfoglaltságuk mellett, ha csak egy kis időre is, de „megpihenhessenek" a csoportszobákban. Ahol kikapcsolódásképpen felkínáltuk a gyermekeikkel való együttjátszás lehetőségét és örömét. Az édesapák és a gyerekek jó hangulatú, közös versenyjátékokon és megmérettetéseken vehettek részt, ahol a vidámságé és a nevetésé volt a főszerep. A délután zárásaként a gyerekek emléklappal és az általuk készített az „Én apukám" című rajzzal kedveskedtek az édesapjuknak.

Galéria

 

A Reformáció napja – Csendes nap

Az 500 éves Reformációra emlékeztek meg a Pálmácska óvodások az őszi Csendes napon, 2017. október 26-án. A délelőtt során óvodánk minden csoportja a tornateremben gyűlt össze, ahol meghallgatták az „500 éves történetet”, megismerték a Reformáció jelentését, fontos pillanatait. Közösségünk és együttességünk jelképeként minden gyermek és felnőtt egyenpólóban ünnepelt, így énekeltek, imádkoztak közösen az Úristennek. Vendégünk, Laczay András lelkipásztor imádsággal és Isten áldását adva szolgált köztünk.

Galéria

 

Állatok világnapja a Bárányka csoportban

Október 4-én tartottuk óvodánkban az Állatok világnapját. Az állatok szeretetét, a velük való megfelelő bánásmódot nem lehet könyvekből, képeken keresztül megtanulni, elsajátítani. A tapasztalatszerzés, a cselekedtetés, az élménynyújtás a legjobb módszer arra, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljenek az állatokkal, kialakuljon bennük a felelősség, gondoskodás érzése. Idén Lili néni segítsége ebben Dönci a Bárányka csoportos teknősbéka volt.

Galéria

 

Néptánc (Bárányka csoport)

Októbertől megkezdődtek a néptánc foglalkozások a csoportokban Nagy Erika néptáncpedagógus vezetésével.
„Alapvető emberi jog, hogy minden gyermek megtanulhassa édesanyjának beszédnyelvét. Ugyanez a jog a játék és a tánc esetében is meg kell illesse gyermekeinket.” /Timár Sándor /

Galéria

 

Jubileumi tulipánhagyma-ültetés

A 10. jubileumi évfordulónk októberi programjának keretén belül minden csoport 10-10 tulipánhagymát ültetett el óvodánk kertjébe. A munkás percek után az egész óvoda együtt énekelt a virágos kert körül.

Galéria

 

Arborétumi séta

Egy szép októberi napon Báránykáinkkal ellátogattunk a kecskeméti Arborétumba. A busszal való közlekedést nagyon élvezték a gyerekek, sokan most ültek először csuklós buszon. Rögtön egy kis játszótéri mókával, és az oviból hozott finomságok elfogyasztásával kezdtük a délelőttöt, majd sétálni indultunk. Megcsodáltuk az őszi fákat, gombákat kerestünk, madarakat lestünk. A délelőtt végére kellemesen elfáradva indultunk vissza az oviba.

Galéria

 

Magyar népmesék napja

2017. október 2-án a mesemondó Benedek Elek születésnapjára emlékezve, immáron 4. alkalommal került megrendezésre óvodánkban a Magyar Népmese Napja. Ezen a napon visszaforgattuk az idő kerekét, a tornatermet varázsteremmé változtattuk, ahol a mesék szereplői maguk is életre keltek. A gyerekek A kismalac és a farkasok, „A nagyhatalmú sündisznócska és „A kisegér farkincája” című magyar népmeséket hallhatták az óvónők előadásában. Aki nem hiszi, járjon utána...

Galéria

 

10 éves fennállását ünnepli a Pálmácska Óvoda

2017. szeptember 29-én óvodánk jubileumi műsort rendezett a Református Újkollégium dísztermében. A műsoron mind a 4 csoport képviseltette magát: a Halacskák verseltek, énekeltek, imádkoztak, a Csillagok és a Napocskák dalos játékokat játszottak, a Báránykák pedig népi táncoltak, bibliai történetet adtak elő. Köszöntőt mondott Simon Andrásné, narrátorként közreműködött Baráz Anna. A zenei betétek dallamait Palotás József hegedűn, Sipos Gergő csellón szólaltatták meg. A műsort követően szeretetvendégség várta a vendégeket az óvoda épületében.

Galéria

 

Hálaadó istentisztelet

Intézményünk 10. jubileuma alkalmából 2017. szeptember 24-én, vasárnap 9 órától tartotta hálaadó istentiszteletét. Igehirdetéssel szolgált Kuti József nagytiszteletű lelkész úr, köszöntőt mondott Pap Kornél. Nevelőtestületünk énekkel adott hálát az elmúlt 10 esztendőért. Az istentiszteletet követően szeretetvendégség várta a gyülekezetet a Református Újkollégium dísztermében.

Galéria

 

Születésnapi tortasütés

Óvodánk ebben az évben ünnepli 10. születésnapját. Egy születésnap nem születésnap torta nélkül, így a Pálmácska Óvoda minden csoportja a hónap 10. napján születésnapi tortát készített, díszített. A torták elfogyasztása előtt a tornateremben gyűltünk össze, hogy énekkel és imádsággal köszöntsük óvodánkat.

Galéria

 

Díszmadár kiállításon jártak a Halacskák

Színpompás, különleges madarakat láthattunk a Hírös Agóra Művelődési Központ kiállításán. Sok érdekes, új információt hallottunk a kiállított egzotikus madarakról. Ezúton is köszönjük a meglepetés jegyeket Sz. Zolika édesanyjának!

Galéria

 

Halacska csoport a Sion-Házban

Idősek Napja alkalmából meglátogattuk a Szarvas utcai Sion-Ház lakóit. Az ott élő embereknek kis műsorral (versekkel, imákkal, énekekkel), rajzokkal, szívvirágos, igés képekkel kedveskedtünk. Jó volt látni a meghatottságtól csillogó szemű néniket, bácsikat – akikkel egy kis időre sikerült elfeledtetnünk gondjaikat, betegségüket.

Galéria

 

Zöld-kuckóban Halacska csoport

Az Ifjúsági Otthon „Zöld kuckó” környezetismereti bérletének első foglalkozásán vettünk részt. Játékos, interaktív formában gazdagította ismereteinket a vakondról Ági néni – aki mint mindig most is elvarázsolt bennünket!

Galéria

 

Kezdődik az óvoda - Csillag csoport

A Csillag csoportba 27 kisgyermeket fogadtunk be szeptember végéig. 17 kislány és 10 kisfiú ismerkedett meg az óvodai szokásokkal. A gyerekek – kisebb zökkenőkkel – de szívesen jönnek óvodába. Felszabadultan játszanak. Tevékenyen vesznek részt az óvoda életében.

Galéria

 

Kezdődik az óvoda - Bárányka csoport

Az itt maradt óvodások szívesen jöttek be nyár végén a csoportba. Örömmel várták és fogadták egymást, izgatottan készülődtek a kicsik fogadására. Sokakat meglepetésként ért, hogy ők már bizony középsősök, nagycsoportosok, és nekik kell példát mutatni, segíteni kisebb társainak. Szeptember második hetétől folyamatosan érkeztek az új gyerekek a Bárányka csoportba, hogy minden gyermeket személyesen tudjunk fogadni, megnyugtatni.

Galéria