Tavaszi galéria

Tavaszi Évszakkoncert

Tavaszt búcsúztató évszakkoncertünket április 28-án rendeztük meg. Szabó Zsuzsanna tanárnő és fuvolás tanítványa bűvölték el csodás játékukkal.
Galéria

 

Pünkösdölők a Pálmácskában

Összetartozás napja

Június 4-én a Csillag csoportosok az Országzászlónál emlékeztek meg az Összetartozás napjáról. Nemzeti színű zászlót helyeztek el az emlékműnél, és közösen elénekelték a magyar Himnuszt.
Galéria

 

Mozaik Pálmácska

Kirándultak a Csillag csoportosok

Június 9-én a Csillag csoportosok kirándultak a Benkó-dombhoz. Megcsodálták a tavirózsákat, piknikeztek a tarisznyából. Kipróbálták a játszótéri játékokat, vidám jó-hangulatú délelőtt volt.
Galéria

 

Kecskemét - Gyönyörű napsütéses időben rendeztek szerdán a Kecskeméti Református Pálmácska Óvodában Gyermeknapot.

A jól szervezett és gazdag program nyitányaként a Ciróka Bábszínház előadásában „Az aranyszőrű bárány" című magyar népmesét nézhették meg a gyerekek. Ezt követően kezdődött a rendőrmotorok szemrevételezése, melyekre fel is ülhetek az ovisok.

Az ember legjobb barátai, a kutyák: a terápiás négylábúak játékos bemutatója is nagy sikert aratott az óvodában.

A továbbiakban különböző tevékenységekből válogathattak az „ünnepeltek". A homokozókból a fiúk munkája által az Egri vár bástyái emelkedtek ki, a nagycsoportos lányok pedig tavaszi virágokat varázsoltak a falitáblákra. A gyermeknap elmaradhatatlan akciójára, a csillámtetoválásra is sort kerítette a szülők és az óvó nénik közreműködésével.

A nap méltó megkoronázásaképpen lufikat engedtek a magasba és fagyizással zárták le az óvodai gyermeknapot.

Galéria

 

Családi nap - EmmausBúcsúzó a Halacska csoportban

Búcsúzó a Halacska csoportban

Az okos lány

Az okos lány c. magyar népmesét játszották el a Csillag csoportosok.


Galéria

 

Arborétumban a Napocska csoport

Bábelőadás - Jónás története

Egy szép péntek délután óvodásaink Kustár Gábor és Almási Zsuzsanna előadásában Jónás történetéről láthattak bábelőadást. Az történet minden gyermek tetszését elnyerte, hatalmas tapssal és mosollyal köszönték meg debreceni vendégeink színvonalas, izgalmas előadását. Hálásan


Galéria

 

Cifrapalotában a Napocska csoport

Először jártak a Cifra palotában május közepén a Napocska csoportosok. A palotában – aminek tényleg zöld az ablaka – egy igazi mesebirodalomba csöppentek a gyerekek, ahol vidám színek, változatos, játékos feladatok vártak rájuk. A gyerekek kedvencei közé tartozott a hatalmas nyakkendős zsiráf, a betűtészta leves és a papucsból készült babakocsi. A délelőtt folyamán egy Csalavári Csalavért fakanálbábot is készítettek, amit boldogan vittek haza a gyerekek.


Galéria

 

Csendes nap - Áldozócsütörtök

2015. május 14-én Áldozócsütörtökön (Jézus Krisztus mennybemenetelének ünnepén) Csendes napot tartott a Pálmácska Óvoda. A délelőtt során interaktív játékokkal elevenítették fel bibliaismereti tudásunkat a gyerekek. A játékok az óvoda három helyszínén zajlottak, ahol a gyerekek csoportosan dolgozták fel a bibliai történeteket.


Galéria

 

Föld napja - Bárányka csopor

Csoportunkban mi is megtartottuk a Föld napját. A héten próbáltuk több szemszögből bemutatni földünket, annak értékeit a gyerekeknek. Műholdas felvételeket néztünk, talajvizsgálatot, giliszta vizsgálatot végeztünk, komposztáltunk, konyhakertünkbe zöldségeket ültettünk. Ismerkedtünk Földünk, Magyarország vizeivel, domborzatával, a földgömb segítségével. A hét végén összeállítottuk albumunkat a Földről.


Galéria

 

Hüllő-kiállítás

Május 7-én csütörtökön a Pálmácska Óvoda két csoportja látogatott el az Erdei Ferenc Művelődési Központba, ahol a Hüllő-kiállítást tekintették meg. A gyerekek nagyon élvezték kiállítást, a legbátrabbaknak nem csak nyuszi, de még kígyó simogatásra is volt lehetőségük. A képen a Bárányka-, és a Napocska csoportosok láthatók.


Galéria

 

Madarak és fák napja

A Bárányka csoportos gyerekekkel a madarak és fák napja alkalmából ellátogattunk a Benkő- dombhoz . A napsütéses, meleg időben körbesétáltuk a dombot, madárcsicsergést hallgattunk, ismerkedünk a különböző fa fajtákkal, bogarakat vizsgáltunk. A séta végén, a játszótéren piknikeztünk, és a bátor kalandorokkal meghódítottuk a Dombtetőt.


Galéria

 

A Csillag csoportok a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteménybe látogattak el

A Csillag csoportok a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteménybe látogattak el, ahol a különböző tájegységek népviseletét csodálták meg.


Galéria

 

Ovi-foci

Torbavecz József (Utánpótlás Futball Club elnöke) kezei alatt cseperednek fel a jövő focistái óvodánkban. A képen a Napocska csoport gyermekei láthatók. Szívből gratulálunk Józsi bácsinak, aki 2015-ben elnyerte a „Kecskemét Sportjáért Díjat”! Életére és hivatására Isten gazdag áldását kívánjuk!


Galéria

 

Református Óvodák XXIV. Országos Szakmai Találkozója

Kecskemét - Mintegy 220 református óvodapedagógus tölt két napot Kecskeméten, hogy tapasztalatokat szerezzen. Az Újkollégiumban rendezték meg ugyanis a Református Óvodák 24. Országos Szakmai Találkozóját. A megnyitón köszöntötte a református óvodapedagógusokat a Kecskeméti Református Egyházközség nevében Varga Nándor református lelkész, a Kecskeméti Református Kollégium Igazgatótanácsának elnöke is. Elmondta, hogy 2014-ben volt 450 éves a református oktatás Kecskeméten, és a figyelmükbe ajánlotta az erre az alkalomra készült könyvet. Kedvenc képét megmutatva a kiadványból: azt, amelyiken a kecskeméti Református Pálmácska Óvodai óvodásai láthatók.


Galéria

 

Saláta-palánta - Óvodai vetéményes gondozása

Ébred a természet, jön a tavasz! A képen a Pálmácska óvoda ügyes kezű „kertészei” munkálkodnak az óvodai veteményesben.


Galéria

 

Zöldségestál készítés

Egy tavaszi délelőtt ropogós zöldségsalátát készítenek a Csillag csoportosok. A finom salátát jóízűen fogyasztották el aznapi ebédjük mellé.


Galéria

 

Víz világnapja

A Víz világnapja alkalmából ebben az évben is örömmel „kékültek el” a Pálmácska óvodások. Március 20-án pénteken, minden gyermek kék színű öltözetben jött az óvodába, lezárva a „Víz” témahetét. A gyermekek megismerkedtek a víz különböző halmazállapotaival, felhasználási illetve szennyezési formáival. „Zöld Óvodaként” célunk, hogy a gyermekek védjék és óvják a környezetüket, megbecsülve a számukra is nélkülözhetetlen „kincset” a vizet. A képeken a Napocska csoportosok láthatók.


Galéria

 

Március 15.

Csillag, Bárányka és Halacska csoportosaink közösen, tavaszi- és a közelgő jeles naphoz kapcsolódó versekkel, dalokkal emlékeztek meg a legszebb nemzeti ünnepünkről, március 15-ről. A kis ünnepség után elvitték a Kossuth szoborhoz az általuk elkészített kokárdákat, zászlókat és virágokat is.


Galéria

 

Néptánc Találkozón a Csillag csoport

Kecskeméti óvodák néptánccsoportjai léptek fel március 20-án a hetényegyházi óvoda által szervezett Népi játék és Gyermektánc találkozón. A mi „Csillagaink” is fényesek ragyogtak a találkozón, ahol sok dicséretet és nagy tapsot kaptak.


Galéria

 

Nyílt nap a Halacska csoportban

Nyílt nap a Halacska kiscsoportosoknak: ének-zene - vidám mondókázás a játékcimborákkal, éneklés a szalagos botokkal, majd csendes percek, áhítat a szőnyegen. A nagycsoportosoknak matematikai tapasztalatszerzés – számlálás 10-es számkörben, és vizuális tevékenység – tojás márványozás.


Galéria

 

Tavaszköszöntő Városi Versmondó Találkozó

Az idei versenyre a város 19 egyházi-, magán és önkormányzati óvodájából összesen 27 versmondó nagycsoportos jelentkezett, akik klasszikus- és mai magyar költők alkotásait adták elő. Részvételüket értékes, igényes könyvekkel és emléklappal, dicsérő oklevéllel jutalmazták a rendezők. A felkészítő óvodapedagógusoknak pedig virággal mondtak köszönetet.


Galéria

 

Tojásfa készítés

Húsvét közeledtével a gyermekek tojásfát készítenek az óvoda udvarában. Izgatottan csodálták a feldíszített fát a gyerekek reménykednek, hogy idén is meglátogatja őket a húsvéti nyuszi.


Galéria

 

Uszodában nagycsoportosaink

Halacska és Bárányka nagycsoportosaink úszótanfolyamon. Csemetéink Zoli bácsi és Péter bácsi irányításával egyre ügyesebben „szelik a habokat…”


Galéria

 

Jeges kalandok a Bárányka csoportban

Február utolsó hetében a hóval, jéggel ismerkedtek óvodásaink. Kísérleteztünk, megtapasztaltuk a téli időjárás jellemzőit, megfagyott kincseket kerestünk, festettünk jéggel, képeket gyűjtöttünk és videókat néztünk téli sportokról.


Galéria

 

Távhőszolgáltatás napja

A Távhőszolgáltatás napján a Bárányka csoport nagycsoportosai játékos formában ismerhették meg a Föld megújuló energiáit, elsajátíthattak sok ismeretet, amely az energiatakarékosságról, a környezetvédelemről szól. Végigjártuk a kincskereső tanösvény állomásait, pecséteket, matricákat gyűjtöttünk. Megnéztük az alkotói pályázatra beadott és kiállított takarékos családi házunkat is, szavaztunk a legjobb munkákra.


Galéria

 

Tavaszi munkálatok az óvoda kertjében

A kicsiny dolgos kezek lelkesedéssel ültették el gondosan előkészített földbe a tavaszi virághagymákat. A képen a Napocska csoportosok láthatók.


Galéria

 

Téli évszakkoncert

Téli évszakkoncertünkon az M. Bodon Pál Zeneiskola tanárnője, Sajtiné Szemerédi Anna és tanítványa, Kákonyi Ákos hegedült téli dalokat. Közöttük Vivaldi: Négy évszak művéből a Tél tételének részletét is. A gyerekek legnagyobb örömére a hangszert is kipróbálhatták.


Galéria

 

Piacon a Napocska csoport

„Varázspálcám suhogása felkelti a vidéket…”

A kora tavaszi séta alkalmával a „Napocskák” a Belvárosi Piacot látogatták meg. Megcsodálták a tavaszi virágok, és a piaci portékák sokszínűségét. Legjobban a savanyú káposzta ízlett a gyermekeknek, amelyet verssel és énekkel fizettek meg.


 

Nyílt nap a Bárányka csoportban

Március 3-4-én a Bárányka csoportos szülők betekinthettek csoportunk életébe, megfigyelhették egy délelőttünket. A nyílt nap reggel 8 órától 10 óráig tartott, mialatt egy ének-zenei készségfejlesztést, és egy külső világ, a környezet tevékeny megismerése mikrocsoportos foglalkozást láthattak. A látottakat az azt követő szülői értekezleten megbeszéltük.


Galéria

 

Mesedramatizálás- A három kívánság

Három kívánság magyar népmese dramatikus játéka a Csillag csoportban.


Galéria

 

BÁL

Február 21-én másodízben rendezte meg a Kecskeméti Református Pálmácska Óvoda Nevelőtestülete a szülőkkel közösen óvodabálját. A rendezvénynek a református konviktus étterme adott helyet. Varga Nándor nagytiszteletű parókus lelkész, – az igazgatótanács elnöke – pohárköszöntője után a Kecskemét Táncegyüttes műsora nyitotta meg a bált. Fergeteges hangulatban mulattak a szülők és az óvoda dolgozói. A talpalávalót a Program Zenekar húzta, a finom ételekről Mészáros János és csapata gondoskodott. A tombolasorsoláson értékes nyeremények találtak gazdára. Az éjféli töltött káposzta után hajnalig ropták a táncot a vendégek.


Galéria

 

Nyílt nap a Napocska csoportban

2015. február 17-18-án tartott a Napocska csoport Nyílt napot a szülők számára. A „Mackós-napokon” a tevékenységek mikrocsoportban folytak, a szülők egy matematika, és egy ének-zene foglalkozást láthattak, ezenkívül belepillanthattak gyermekeik mindennapjaikba, óvodában kialakított szokásaikba.


Galéria

 

Téli piac

A „téli piacon” járt egy februári délelőtt a Csillag csoport.Galéria

 

Palacsinta nap a Pálmácskában

2015. január 29-én maga a „Palacsintás király” – Mészáros János érkezett óvodánkba. Ő azonban nem ette, sütötte óvodásainknak a palacsintát. A gyerekekkel közösen keverte be a tésztát, s fáradhatatlanul sütötte 90 gyermek részére kedvencüket. Isten áldását kérjük munkájára!Galéria

 

Madarak voltunk, földre szálltunk...
(téli madárvédelem a Bárányka csoportban)

Az óvodánk körül élő madarakat ezen a télen sem hagyták cserben a Bárányka csoportos gyerekek. Közösen felújítottuk régi madáretetőinket, madárodút helyeztünk el. A gyermekekkel közösen ellenőrizzük, pótoljuk a magokat és az itató vizét. Az ablakból megfigyelhetjük a kertünkben csipegető, repdeső madarakat. Madárhatározónk segítségével a gyerekek könnyen megtanulták szárnyas vendégeink nevét is.(veréb, gerle, feketerigó, kék cinke, zöldike) A hét vége felé narancsból saját kezűleg is készítettünk etetőket, amiket szintén az óvoda kertjében helyeztünk el megtöltve.Galéria

 

FARSANG (Bárányka)

Itt a farsang, áll a bál…. hangzott fel az ismert farsangi gyermekdal 2015. február 6-án a Kecskeméti Református Pálmácska óvodában. Ezen a napon hercegnők, katicák, pókemberek lepték el a csoportszobákat. A felnőttek is maskarába öltöztek, hangos énekléssel próbálták elűzni a telet. A vidám hangulathoz a szülők – nagymamák által sütött elmaradhatatlan farsangi fánk is hozzájárult. A talpalávalót Vadas László népzenész szolgáltatta. Nagy Erika néptáncoktató segítségével jó hangulatú, közös táncház zárta az egész délelőtti mulatságot.Galéria

 

Farsang

Kecskemét - Itt a farsang, áll a bál... - énekelték az ismert farsangi gyermekdalt február 6-án, pénteken, a Kecskeméti Református Pálmácska óvodában. Ezen a napon hercegnők, katicák, pókemberek, robotok lepték el a csoportszobákat. A felnőttek is maskarába öltöztek, hangos énekléssel próbálták elűzni a telet. A vidám hangulathoz a szülők, és a nagymamák által sütött elmaradhatatlan farsangi fánk is hozzájárult. A talpalávalót Vadas László népzenész szolgáltatta. Nagy Erika néptáncoktató segítségével pedig jó hangulatú, közös táncház zárta az egész délelőtti mulatságot.

Galéria

 

Nyílt nap

Ezen a két napon (2015. január 27-28.) a Csillag csoport nyílt napot tartott, ahol a szülők betekintést kaphattak matematika és anyanyelvi foglalkozásokba. Láthatták gyermekeik mindennapi életét. A foglalkozások mikrocsoportban történtek.

Galéria

 

Viaszkarc-alkotások

„Varázslatos” technikával készítenek képet a Halacska nagycsoportok.

Galéria

 

Könyvtár látogatás

A Napocska csoport 2015. január 27-én látogatott el először a kecskeméti Katon József Könyvtárba. A könyvtár több óvodás számára újdonság volt. A gyerekek szívesen ismerkedtek a könyvtár szokásaival és szabályaival. Örömmel járták be a labirintusszerű könyvrengeteget, és nézegettek könyvet Kígyó király birodalmában, mondókáztak és játszottak.

Galéria

 

Vendégek a Pálmácskában

2015. január 21-én megtiszteltek jelenlétükkel a fenntartó részéről Hörcsök Imre főgondnok úr, nagytiszteletű Varga Nándor az Igazgatótanács elnöke, Dr. Szabó Ildikó a Kecskeméti Református Általános Iskola igazgatója, Nademlejnskyné Toók Lilla igazgató helyettes, és az általános iskola valamennyi 1-2 . osztályos tanítónői. Vendégeink bepillantást nyerhettek óvodásaink mindennapjaiba a Halacska csoportban – anyanyelvi nevelést láthattak. A Napocska csoportban megismerhették hogyan dolgozunk fel egy-egy bibliai történetet, majd a Csillag csoportban mikrocsoportos matematika kezdeményezésen vehettek részt. A látottak után jó hangulatú, kötetlen szakmai beszélgetésre került sor.

Galéria

 

Zöld kuckó

A Kecskeméti Ifjúsági Otthon Zöld kukcó foglalkozáson a Csillag csoportos óvodások vettek részt. A foglalkozás anyaga kapcsolódott óvodánk fő feladatához az „egészséges életmódra” neveléshez. A gyermekek aktív tevékenykedés közben felelevenítették tudásukat és új ismereteket kaptak.

Galéria

 

Kántálás a Pálmácskában

Jézus közelgő születését várva kántáló diákok érkeztek a Kecskeméti Református Általános Iskolából. Népi dalokkal, énekekkel, versekkel ajándékozták meg óvodásainkat. Műsorukkal széppé és meghitté varázsolták a délelőttöt.

Galéria

 

Élő Bethlehem

A városi élő Betlehem megnyitóján csoportunk műsort adott. A szereplők szép versmondása nagy sikert aratott a nézők körében. A megnyitó után a gyerekek megsimogatták a „betlehemi” állatokat (báránykák, szamarak;).

Galéria

 

Adventi körhintázás

A városi téli fesztivál keretén belül a főtéren több, gyerekeknek való játék szórakoztatta a közönséget, így a mi óvodásainkat is. A Csillag csoportosok a mese körhintát próbálhatták ki.

Galéria

 

Adventi készülődés

A Kecskeméti Református Könyvtár által nyert pályazatban vettek részt Napocskáink 2014. december 10-én. A közös adventi koszorú készítés, mézeskalács sütés széppé, hangulatossá, sőt illatossá tette az ünnepi készülödést. Kedves vendégeinktől Betti és Magdi nénitől verssel, és énekekkel búcsúztak a gyerekek, életükre és munkájukra Isten áldását kívánjuk!

Galéria

 

Adventi barkácsdélután

Óvodánkban hagyomány, hogy a karácsonyi vásárra szánt portékákat a szülőkkel együtt készítjük el. Ezen a jó hangulatú barkácsdélutánon készületek karácsonyi üdvözlő lapok, fenyődíszek, gyertyák, asztali és ajtódíszek.

Galéria

 

Almasütés a Halacskákkal

Receptünk: „Vegyél egy kosárba szép almát, mosd meg jól, tedd a tálba, vágd ketté, vájd ki a magházát, tedd tepsibe, ott csorgass finom mézet az alma tetejére, tedd a sütőbe, süsd meg és HAMM! Edd meg!” Jó étvágyat kívánunk!

Galéria

 

Arborétum

November végén a Bárányka csoport kihasználva a szép őszi időt, kirándulni indult a Kecskeméti Arborétumba, ahol nagyon jól éreztük magunkat. Megcsodáltuk az ősz pompázatos színeit, gyűjtöttünk színes leveleket, melyeket hazaérve le is préseltünk. A séta után, a fajátszóteret vették birtokukba a gyerekek. Kimelegedve, elfáradva értünk vissza az óvodába.

Galéria

 

Fenyődíszítés

Óvodánk minden csoportja részt vett városunk fenyőfájának feldíszítésében. Minden csoport a maga készített fenyődísszel járult hozzá a fa szépségéhez. A gyerekekkel közösen énekelve helyeztük el a díszeket.

Galéria

 

Festenek a kiscsoportosok

Lépésről lépésre haladva, fokozatosan ismertetjük meg a Halacska kiscsoportosainkat a „festési műveletekkel”. Képeinken lelkes nagycsoportosaink figyelő tekintete (és itt-ott segítő keze) mellett ujjnyomokkal pöttyös labdát festenek.

Galéria

 

Mikulás

A Pálmácska Óvoda apraja, nagyja nagy izgalommal készült a Mikulás érkezésére. A Kecskeméti református Egyházközség és a szülők jóvoltából bőven került a puttonyba játék, kis csomag minden gyermeknek. a konviktus édességcsomagjának is nagyon örült mindenki. A Mikulás követei – az óvodapedagógusok – csütörtökön délelőtt az óvodásoknak, délután a református Általános Iskola első osztályosainak kedveskedtek bábelőadással („Télapó kesztyűje”). Pénteken reggel minden csoportba ellátogatott a Mikulás. Nagy örömmel, várakozással fogadták a gyerekek a kedves „öreg Télapót.” Verssel, dallal, rajzokkal hálálták meg az ajándékait.

Galéria

 

Őszi évszak koncert

Az őszi évszakot lezáró évszakkoncertünkön az M. Bodon Pál zeneiskolából Sajtiné Szemerédi Anna tanárnő növendékei játszottak. A legbátrabb gyerekek ki is próbálhatták a legkisebb hegedűt. A tanárnő szerint a gyerekek között van már néhány ígéretes kis „hegedűs” is.

Galéria

 

Réce, ruca, vadliba

Márton-napi libakészítés a nagy Halacskákkal (díszítőmunka és síkbáb készítés). Ötletgazda: Dékány Bálintka!

Galéria

 

Téli ovigaléria – „Dicsőség a magasságban Istennek...”

Az idei téli ovigalériánkat december 3-án délelőtt nyitottuk meg. A kecskeméti református gyülekezet SION-házában szorgoskodó Kézimunkaköre által készített főként horgolt karácsonyi díszek, terítők és könyvborítók emelik az adventi időszakot. A galériát Dr. Svébisné Juhász Márta, a SION-házak igazgatóasszonya nyitotta meg.

Galéria

 

Ügyeskezű Halacskáink városi sikere

A Magyar Ilona Általános Iskola rajzpályázatot hirdetett a kecskeméti óvodásoknak. A Nagyhatalmú sündisznócska című meséhez kellett illusztrációt készíteni. Óvodásainkkal szebbnél-szebb rajzokat alkottunk és örömünkre szolgál, hogy óvodánk hírnevét öregbítve a Halacska nagycsoportos Halász Rebeka I., Vincze Réka pedig II. helyezést ért el. (A pályázatra összesen 109 gyermekrajz érkezett a városból…) Képeinken a boldog nyertesek alkotásaikkal és családjukkal. Gratulálunk a szép eredményhez!

Galéria

 

Zenés-mozgásos percek, mondókázás a kiscsoportosokkal és a nagylányokka

A gyerekek kedvenc „alvócimboráit”, plüss játékfiguráit is megmozgattuk: „Cini-cini muzsika”- szó mellett, „meghintapalintáztattuk” , „kizsippzsuppoltuk” csalogattuk a napocskát és játszottuk „ácsorgosat, bácsorgósat, tetőfával tüzetrakósat”.

Galéria

 

Bárányka csoport a Zöld kuckóban

„JÖN A KOCSI, MEGY A KOCSI, avagy mit tegyünk a környezettudatos közlekedés érdekében?” című foglalkozáson vettek részt báránykáink, ahol a környezetkímélő közlekedéssel ismerkedhettek meg a gyerekek játékos formában.

Galéria

 

Vasútmodell kiállítás

2014. október 15-én az Erdei Ferenc Konferencia Központban megrendezett Vasútmodell kiállításra látogatott el a Csillag csoport. A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték az aprócska modelleket. Többen itt mesélték el a vonatozáshoz kapcsolódó élményeiket.

Galéria

 

Gyógyszertárban a Bárányka csoport

Október 13-án hétfőn, amíg a nagycsoportos báránykák a gyógyító bocsokkal találkoztak, addig a kisebbekkel, ellátogattunk a Szent Benedek gyógyszertárba. Bejártuk az apró kis kertet, bekukkantottunk a gyógyszertárba, ahol megfigyeltük, mit is lehet ott kapni, régen miben tárolták a gyógyszereket. De nem csak nézelődni mentünk, hanem vásárolni is. Betadine oldattal, sebtapasszal a horzsolásokra, és torokfájásra való mézes cukorkával megrakodva tértünk vissza az óvodába.

Galéria

 

Egészséghét

A 2014/2015-ös nevelési év fő feladatához – egészséges életmódra nevelés – kapcsolódott Egészség hetünk 2014. október 13-17. Ezen a héten mindennap az egészség megőrzéséhez kötődő tevékenységet végeztek a gyerekek. Jártak nálunk a „Gyógyító Bocsok” rezidens orvosok. Ellátogattunk gyógyszertárba. Készítettünk egészséges falatkákat, melyekkel a szülőket is megvendégeltük. Közösen tornáztunk. Lehetőséget biztosítottunk a gyülekezet és a szülők részére véradásra. Ezen a héten sok tapasztalatot szereztek a gyerekek. Köszönjük a kedves szülők fáradhatatlan támogatását! „Közösségben van az Úr az őt félőkkel, szövetségére tanítja őket.” Zsoltárok könyve 25,14

Galéria

 

Csendes nap az Erkel utcán

Óvodánkban első alkalommal tartottunk Csendes napot a Reformáció ünnepéhez kapcsolódóan. Ezen a napon minden csoport elkészítette templomunk egy-egy részét (dobozból). Majd a tornateremben közösen építettük meg Isten házát. Csendes áhítattal ünnepeltük meg a Reformáció napját. „Boldogok, aki házadban laknak, szüntelen dicsérhetnek téged!” Zsoltárok könyve 84,5

Galéria

 

Beszoktatás: első hetek a Bárányka csoportban

Az itt maradt óvodásaink szívesen jöttek be a csoportba, örömmel várták és fogadták egymást szeptember első napján itt a Munkácsy utcai óvodában. Eközben folyamatosan érkeztek az új gyerekek is, akiket reggel személyesen tudtunk fogadtunk, megnyugtattunk, körbevezettünk ebben a csodálatos új világban. Örömmel kijelenthetjük, hogy eddig szinte sírásmentes a beszoktatási időszak, a gyerekek szívesen jönnek be a csoportba, élvezik egymás társaságát, a sok játékot, a nagy udvart.

Galéria

 

„Mint az agyag a fazekas kezében…” őszi galéria a Bárányka csoportban

Október első két hetében a Munkácsy Mihály utcai tagintézményben a Korondi fazekasság ősi hagyományait őrző kerámiákkal találkozhattak, az ide járó óvodások. Emellett megismerhették, hogyan formálódik gyönyörű edény egy agyagtömbből. Az egyik héten a gyerekek maguk is kipróbálhatták az agyagozás eszközeit, marokedényt és kis tálakat készíthettek, díszíthettek.

Galéria

 

Látogatás a Kodály Gyógyszertárba

Az egészséghét keretein belül látogattak el a Pálmácska Óvoda Napocska, és Csillag csoportos gyermekei az izsáki úti Kodály Gyógyszertárba. Nagy élményt jelentett a gyermekek számára a „patika-rend” megismerése, a legnagyobb sikert azonban a közösen készített kézkenőcs aratta, amit névre szóló kis tégelyekben haza is vihettek a gyermekek. Az oda-, és visszautazás autóbusszal történt, amit a gyermekek szintén izgatott és örömmel vártak. Ezúton is szeretettel köszönjük a meghívást, a lehetőséget és a körbevezetést Dr. Raskó Balázsnak (Napocska csoportos apuka) és kedves munkatársainak!

Galéria

 

„Gomba, gomba, gomba, nincsen semmi gondja...”

Október 8-án jutottak el a Pálmácska Óvoda napsugarai első kiállításukra. Az Erdei Ferenc Művelődési Központban megrendezett Gomba kiállítás nagyon tetszett a gyerekeknek. A gyerekek rengeteg féle gombával és gyógynövénnyel találkoztak, kedvenceik a hatalmas őzláb gombák - vagyis „palacsinták” - lettek, és az óriási bükkfatapló gomba. A kiállítás emlékét – a belépőjegyet – büszkén vitték haza a Napocska csoprotosok.

Galéria

 

Apák Napja

Kecskemét - Második alkalommal rendezték meg a Kecskeméti Református Pálmácska Óvodában az „Apák napját”. Az óvónők célja az volt a rendezvénnyel, hogy szerény eszközeikkel részt vehessenek a szülő-gyermek kapcsolat elmélyítésében.
- „Apának lenni csodálatos dolog, kihívásokkal teli feladat és egyben talán a legörömtelibb szerep egy férfi életében". Egy három gyermekes édesapa fogalmazott így az apaságról egy délutáni beszélgetésünk során - mondta Simon Andrásné, a Pálmácska Óvoda igazgatónője. Hozzátette: - Úgy vélem ezek a gondolatok is hozzájárultak ahhoz az elhatározásomhoz, hogy a tavasz legszebb ünnepe, az Anyák napja „testvéreként" megszervezzük kolléganőimmel együtt óvodánkban az ősz számunkra legszebb ünnepét, az „Apák napját".
Az óvónők szerint a mindennapi feladatokkal, elfoglaltságokkal teli világban a szülőknek egyre kevesebb idejük marad a gyermekükkel való közös játékra, gondtalan együttlétre. Ezért ezen a napon sok örömmel, izgalmakkal teli lehetőséget kínálva az édesapáknak a gyermekeikkel való együttjátszásra, közös, tréfás, jó hangulatú versenyekre invitálták őket.
Az édesapáknak emléklappal és a gyermekük által készített az „Én apukám" című rajzzal kedveskedtek a program végén.

Galéria

 

Mihály napi vásár a Munkácsy utcában

Szeptember 29-én hétfőn délelőtt játékos Mihály napi vásárt tartattunk a gyerekekkel. A vásár előtt Zsuzsa néni mesélt a Mihály napi szokásokról, hagyományokról, majd nép körjátékkal megteremtettük az igazi vásári hangulatot. Ezután elkezdődött a vásár, ahol ezüst tallérokért lehetett megvásárolni az előző héten a gyerekek keze által készült portékákat. Vidám hangulatban telt a délelőtt, mindenki boldogan vitte haza a megrakott kis kosarát.

Galéria

 

„Dolgozni szaporán ...”

Ügyeskezű Pálmácska óvodásaink szorgoskodnak kiskertünkben! Szívesen végzik az „őszi munkákat”: ültetik a salátapalántákat, eldugják a virághagymákat és örömmel szedik, kóstolgatják a finom paradicsomot! A képeken az Erkel utcai Csillag, Halacska és Napocska csoportosok láthatók.

Galéria

 

Töklámpás készítés – „Sok kéz hamar kész”

Izgalmas és titokzatos feladat a tökből lámpást varázsolni! A tevékenységben élvezettel vettek részt a gyerekek, „kanalazták a tök belsejét, gyüjtötték a magokat” kíváncsian figyelték, ötletekkel segítették, hogyan alakuljon át a faragás során a nagy tök lámpává. A felvételeken a Halacska csoportos csemeték.

Galéria

 

„Megy a vonat, te-te-tekereg...”

Nagy izgalommal várták a napot Pálmácskás óvodásaink, mikor a városnéző „Dottó-vonatozáson” vettünk részt! Utunk során megszemléltük városunk nevezetésségeit, a Katona József Színházat, a Cifra Palotát, a templomokat, a szépen felújított Rákoczi utat stb... Még az eső sem zavart bennünket, vidáman mondókáztak, énekeltek a gyerekek. Mindannyiuk számára örömteli maradandó élményt jelentett a „pöfögős utazás”.

Galéria

 

Életképek – befogadás, beszoktatás pillanatai

Új Halacska óvodásaink még nem „ficánkolnak” igazán, hiszen 1-2 hete érkeztek csak az óvodába! Szeretettel vártuk őket, nagycsoportosainkkal megvígasztaltuk a sírókat, szomorkodókat, megmutattuk a játékokat. A fotókon néhány kiragadott pillanat látható aranyos kis „védenceinkről”.

Galéria

 

„Piros alma, piros alma, beteszlek a kosaramba...”

Középső csoportos Napocskáink idei első sétája a Belvárosi Piacra vezetett. A út során megtekintettük városunk „őszülő” központját, szeretett templomunkat, majd becsatlakoztunk a piac pezsgő életébe: megszemléltük az ősz gyümölcseit, zöldségeit, virágait, ismerkedtünk a dísztökökkel, gombákkal. Visszafelé a Rákoczi út virágoskertjében jártunk, majd néztük meg a kihagyhatatlan „békás-szökőkutat”.

Galéria

 

„Mint az agyag a fazekas kezében…” – Őszi galéria megnyitó

Óvodánkba megnyitottuk idén is az őszi galériát, ahol Bárdos Péter (Csillag csoportos apuka) agyagmunkáit tekinthették meg a Pálmácska óvodások. A megnyitón 4 kisgyermek képviselte saját csoportját, ahol őszi énekek és versek hangoztak el. Későbbiekben minden óvodai csoport megnézte a kiállítást, ismerkedett a korongozás művészetével, munka folyamataival.

Galéria

 

Erdei kiránduláson a Csillag csoport

Az országos Erdők Hete programsorozathoz csatlakozva kerekedtek fel Csillagaink egy októberi délelőtt a Nyíri úti Kiserdőbe. A buszállomáshoz vezető úton a főtéren egy meglepetés csemegével kedveskedtek a gyerekeknek. A busszal való közlekedést nagyon élvezték a gyerekek, sokan most ültek először tömegközlekedésen. A Kiserdőbe érve megcsodálták az erdő szépségét, örömmel verseltek, fogyasztották el az otthonról hozott elemózsiát. Kellemesen elfáradva indultak vissza a Pálmácskába.

Galéria

 

Piacon a Csillag csoport

Egy szeptemberi séta során jutottak el a Belvárosi Piacra a Csillag csoportosok. Az ősz adta zöldségekkel, gyümölcsökkel és virágokkal találkoztak a gyerekek. Több –számukra új - zöldségekkel, a piaci vásárlás fortélyaival ismerkedtek. A gyerekeket különösen megragadta a piaci forgatag és az ősz illatai.

Galéria

 

Népmese Napja

Magyar népmeséket hallgattak meg közösen a Református Pálmácska Óvoda növendékei kedden, a népmese napján. A Magyar Olvasástársaság még 2005-ben hirdette meg a kezdeményezést, hogy szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján a könyvtárosok, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

Galéria

 

Népmese napja a Bárányka csoportban

A népmese napján egy pályázat keretein belül a Ciróka bábszínház Létramesék című előadását tekinthették meg a Báránykacsoportosok az Újkollégium dísztermében. A gyerekek megismerhették Ilók és Mihók tréfás történetét, majd Benedek Elek nyomán a bátor mézeskalácshuszárt, és legvégül Punch és Judy kalandjaiba is betekinthettek. Az előadás végén a nagycsoportosok kézműves foglalkozáson vettek részt az első osztályosokkal, míg a kisebbek egy jót játszhattak az óvoda udvarán.

Galéria